Forstander for byhøjskolen

Af Stine Snede Willumsen


Hvad er din stillingsbetegnelse?

Forstander på Byhøjskolen (Aarhus Kunstskole, Musikskolen Frontsession, Fotografisk Skole og HF MUSIK).


Hvordan bruger du antropologi i dit daglige arbejde?

Jeg bruger mange af de redskaber og metoder, som jeg lærte i løbet af mine mange år som antropologistuderende. Helt lavpraktisk blev jeg i stand til at overskue enorme mængder af info og litteratur og hive essensen ud af dette i de mange opgaver, der skulle produceres. Som studerende fik jeg styrket og oparbejdet en evne til skriftlighed, som jeg gør brug af hele tiden – fx i større projektansøgninger og i daglige mails.

Rent antropologisk bruger jeg først og fremmest dét at se mennesket som et socialt væsen – at jeg i mit blik på problemstillinger ofte prøver at forstå alt det bøvl og de konflikter, der opstår, ud fra den sociale sammenhæng, de opstår i.


Hvordan var din rejse fra universitetet til arbejdslivet?

Min rejse fra universitetet til arbejdslivet startede allerede under studiet, hvor jeg prioriterede dét at arbejde, så da jeg var færdig som antropolog havde jeg arbejdet mange år som telefonsælger, i butikker (grillbarer og ishuse), som lærervikar og diverse studiemedhjælperjobs (tutor, underviser mm). En god blanding af meget praktiske og akademiske jobs. Lige efter studiet sad jeg i min kælder i hvad der føltes som en evighed og skrev et hav af ansøgninger, kom til samtaler, håbede, blev en flot nummer 2, skrev flere ansøgninger, kom til flere samtaler, blev en endnu flottere nummer to, udvidede mit geografiske søgefelt og fik efter fire måneder som kældermenneske job i Viborg. Her fungerede jeg som afdelingsleder og virksomhedskonsulent i en erhvervsdrivende fond og blev efter et års tid vejleder på en produktionsskole i Århus. På Produktionsskolen blev jeg involveret i mange af de skriftlige og de mere udviklingsorienterede opgaver, og jeg var derfor engageret i ansøgningen til og oprettelsen af det der senere blev til Den kombinerede Ungdomsuddannelse (KUU). Herefter blev jeg uddannelsesleder for KUU i Århus og tog sideløbende en Master i vejledning på DPU. Jeg blev efterfølgende forstander for en daghøjskole (Byhøjskolen i Århus), hvor jeg har været siden 2017.


Har du et råd til antropologistuderende, som søger arbejde?

Hvis du skal ud i den virkelige verden så vær konkret omkring hvad du kan eller hvad du tror du kan lære. Vær ærlig omkring om det job du søger udspringer af oprigtig interesse eller om det er et skridt på vejen fordi det fx. ligger i Århus eller lugter lidt af den erfaring du mangler for at kunne få et job du hellere ville have. Og få noget joberfaring mens du studerer – gerne udenfor universitetet.

Leave a Reply