Som moderne shaman medierer jeg mellem verdenerne

Af Rie Jespersen


Hvad er din stillingsbetegnelse? 

Jeg er selvstændig og har mange varierende opgaver, så alt efter konteksten kalder jeg mig moderne shaman, alternativ behandler, hypnoterapeut, healer, forfatter, foredragsholder eller rejsearrangør. Jeg arbejder desuden som research- og rekrutteringskonsulent i et HR-firma på freelancebasis.

I min praksis hjælper jeg klienter gennem hypnoterapi, healing og guidekontakt (shamanistisk kontakt til klientens åndelige vejledere).


Hvordan var din rejse fra universitetet til arbejdslivet? 

Spiritualitet i alverdens former har altid interesseret mig, og antropologistudiet var det studie, jeg kunne finde, som havde den største åbenhed over for at studere forskellige kosmologier og spirituelle praksisser. 

Sideløbende med mit studie uddannede jeg mig som healer. Mellem bachelor og kandidat arbejdede jeg som turistkoordinator i et community-projekt i Sydafrika, var antropolog på et projekt om ungdomsklubber i Danmark, og arbejdede som forskningsassistent og frivilligkoordinator ved udgravningerne af de bosniske pyramider i Visoko, Bosnien-Hercegovina.

Jeg skrev speciale om spiritualitet og alternativ behandling i Danmark, og efter studiet havde jeg forestillet mig, at jeg skulle arbejde som antropolog inden for det spirituelle felt, fx som højskolelærer eller koordinator for et spirituelt center. Det lykkedes mig at få en virksomhedspraktik i et spirituelt center, der var under opstart. Det var meget lærerigt – blandt andet lærte jeg at lave hjemmesider – men der var ikke økonomi nok i projektet til, at jeg kunne blive ansat efter min praktik. 

For at tænke grundigt over min retning, tog jeg på retreat i min venindes sommerhus. Der kom jeg frem til, at jeg ville springe ud som selvstændig alternativ behandler. Jeg havde holdt mig tilbage fra den mulighed, fordi min tvillingesøster, der også er antropolog, havde gjort det samme, og jeg var bange for at komme til at konkurrere med hende. Men jeg kunne bare mærke, at det også var den rigtige vej for mig, og at jeg ikke ville blive tilfreds, før jeg prøvede det af. Jeg kom i virksomhedspraktik i min søsters firma og lærte en masse om, hvordan man driver en virksomhed. Jeg kom også med på et forløb for aspirerende iværksættere kaldet Accelerator. Derefter startede jeg et iværksætterselskab, som jeg kørte som selvstændig bibeskæftigelse ved siden af dagpengene, indtil jeg sprang ud som selvstændig på fuld tid. 

Jeg har været så utrolig heldig at blive taget i mesterlære som shaman hos en moderne shaman i Århus. Den mulighed havde jeg aldrig set komme, mens jeg læste om shamaner i eksotiske egne. Så i dag har jeg fået titlen ”shaman” af de åndelige guider, som min jordiske vejleder og jeg samarbejder med. Jeg har også taget tre uddannelser inden for hypnoterapi. I dag lever jeg af at lave behandlinger med hypnoterapi og healing og kurser i personlig udvikling. Sammen med min tvillingesøster har jeg projektet ’Portal Journeys’, hvor vi arrangerer ture og rejser til ’kraftsteder’ i naturen med ’energiarbejde’ og meditation. Vores første udlandsrejse gik til de bosniske pyramider i 2019. Min søster og jeg har begge været med til at udgrave disse forholdsvis ukendte pyramider, så vi var på hjemmebane der. Siden har jeg udgivet en bog om de bosniske pyramider og holdt mange foredrag om emnet, og vi har flere fremtidige rejser i kalenderen til samme destination. I dag ser jeg det som en fordel og ikke en ulempe, at min søster og jeg laver stort set det samme.

Det spirituelle felt er meget givende at arbejde i, men det tager tid at arbejde sig op til en fast indtægt, så jeg supplerer op med et freelancejob som research- og rekrutteringskonsulent i et HR-firma. Jeg nyder også at have et mere ”almindeligt arbejde”, hvor jeg kan bruge antropologien på en anden måde. Indimellem har jeg også arbejdet som lærervikar på en friskole, hvor jeg har lært en masse om børn og er blevet bedre til at undervise.

Mellem bachelor og kandidat arbejdede jeg som forskningsassistent og frivilligkoordinator ved udgravningerne af de bosniske pyramider. Det har givet mig en baggrundsviden om stedet, så jeg i dag kan holde rejser dertil og har udgivet en bog om stedet.


Hvordan bruger du antropologi i dit daglige arbejde? 

Det bliver jeg ofte spurgt om, da mange har svært ved at se sammenhængen mellem antropologi og det, jeg laver i dag. Men på en måde kan man sige, at antropologi er det tætteste, man kan komme på en akademisk uddannelse som shaman. Jeg har studeret shamanisme på et teoretisk plan og lært en masse om, hvordan man bevæger sig mellem forskellige verdener og kommunikerer imellem dem. Som moderne shaman bevæger jeg mig mellem den åndelige verden og denne verden, og en stor del af mit arbejde består i at formidle spirituel viden til mennesker med blandet kendskab til emnet. Så for mig giver min uddannelse faktisk god mening, set i bakspejlet. 

En del af den hypnoterapi, jeg laver, er Soul Key hypnose, hvor jeg guider klienten på rejse til deres tidligere liv og ind i den åndelige verden. Her nyder jeg godt af min evne til at stille gode spørgsmål, som får klienten til at forstå, hvor vedkommende er kommet hen, og hvad der er på færde. Det hænder, at klienter kommer tilbage til et tidligere liv og oplever noget, de ikke forstår, og her kan jeg ofte hjælpe med at forstå, hvilken kultur de er landet i, og hvorfor folk gør som de gør i den kultur. Jeg holder det analytiske overblik, mens klienten lader sin underbevidsthed styre.

Det at have en akademisk baggrund er også en fordel som selvstændig. Jeg er min egen chef, så mange års træning i selvdisciplin er bestemt en fordel. Som direktør i en lille virksomhed varetager jeg alle funktioner fra bogføring over markedsføring til undervisning og terapeutisk arbejde. Så det er en fordel at kunne tilegne sig ny viden og være god til at navigere i forskellige arenaer. I min markedsføring anvender jeg noget af den viden, jeg har tillært mig, omkring hvordan jeg skal kommunikere for at ramme min målgruppe.

I min bog ’De Bosniske Pyramider’ har jeg trukket mere direkte på antropologien og skriver blandt andet om perspektivisme. På rejserne til Bosnien nyder jeg godt af min viden om landet fra studiet og af min generelle evne til at forstå kulturer og formidle om den.

Som research- og rekrutteringskonsulent bruger jeg mine evner til at tale med mennesker fra brancher, der kan være meget forskellige fra min egen, og til at vurdere om en person har gode chancer for at lykkes i et bestemt job.

Generelt oplever jeg, at det vækker respekt og styrker mit etos, når jeg fortæller, at jeg er antropolog. Jeg bruger ikke så mange konkrete værktøjer fra uddannelsen, men det antropologiske blik er blevet en integreret del af mig.

Som selvstændig er salg og markedsføring en vigtig del af jobbet. Jeg tager på messer og markedsfører mig på de sociale medier.


Har du et råd til antropologistuderende, som søger arbejde? 

Gå efter din drøm og giv ikke op! For mig tog det lidt tid at finde ud af, hvad min drøm egentlig var, men så snart jeg fandt ud af det og dedikerede mig til det, åbnede vejen sig for mig. 

Hvis du ikke kan finde et job, der matcher din drøm, er det også en mulighed at blive selvstændig. Det er ikke så svært, når man først får det lært, og der er masser af hjælp at hente hos jobcentret, a-kassen og Incuba. Det er en mulighed at starte op med selvstændig bibeskæftigelse mens man er på dagpenge, så du kan prøve din idé af uden at satse hele din økonomi. 

Jeg kan også varmt anbefale at tage i virksomhedspraktik. Uanset om det fører til job eller ej, styrker det dit netværk, giver dig en chance for at tilegne dig nye færdigheder og giver dig en mere klar idé om, om jobbet er det rigtige for dig. Udover de to føromtalte virksomhedspraktikker har jeg også været i virksomhedspraktik som konsulent i et e-læringsfirma med henblik på at arbejde for dem som freelancer efterfølgende. Selvom firmaet ikke har haft nogen opgaver til mig efterfølgende, har praktikken givet mig et godt indblik i konsulentverdenen og i digital undervisning.

Det er altid en god idé at supplere antropologien med nogle mere konkrete færdigheder, hvis der er et emne, der interesserer dig. Jeg har selv uddannet mig inden for healing, hypnoterapi og shamanisme, men har også taget kurser i facilitering og forskellige discipliner inden for drift af selvstændig virksomhed. I dag kunne jeg have haft gavn af at have gået på handelsskolen eller at have lært mere om salg og markedsføring, så det dygtiggører jeg mig fortsat indenfor.

Hvis du er nysgerrig på at se mere om, hvad en moderne shaman laver, kan du tjekke min hjemmeside ud på www.riejespersen.dk.

Leave a Reply